Znudziły ci się proste polskie potrawy wigilijne? Chciałbyś spróbować czegoś nowego lub zastanawiałeś się, co jedzą inni ludzie na całym świecie w to święto?
Indyk
Indyk jest tradycyjnym daniem w Wielkiej Brytanii na Boże Narodzenie. Nadziewany jest przeróżnymi składnikami. Ważnym etapem przygotowania takiego mięsa jest to by produkty użyte, do przygotowania dania znajdowały się w tym samym naczyniu co indyk. Mogą to być np. pieczone ziemniaki czy szałwiowo-cebulowy farsz.
Bacalhau de consoada
Portugalskim przysmakiem w Boże narodzenie jest danie składające się z ryby (najczęściej jest nim dorsz), rzepy gotowanej kapusty, ziemniaków, brokułów i marchwi. Jest to główne danie na którym, według tradycji, powinna opierać się cała uczta.
Lutefisk
W Norwegii w wigilie również nie może zabraknąć ryby. Skandynawie przygotowują danie na wigilijny wieczór składające się ze specjalnie przygotowywanej suszonej ryby, ziemniakami, pure groszkowym bekonem oraz musztardą.
Consomme
Wigilijne dania w Hiszpanii są bardzo obfite i często dosyć tłuste. Powoduje to brak postu. Wszystko uspokaja ich delikatny rosół z mielonym mięsem i białkami jajek.
Melomakarona
Grecy po swoim długim poście wygłodniali lądują przy wigilijnym stole. Ich posiłki z reguły mają być sycące, a puentują to wszystko maślane ciastka maczane w kourabiedes lub syropie.
Panettone
Wigilia we Włoszech obchodzona jest bardzo uroczyście, przez co w wigilię powinni zajadać się tylko postnymi daniami. Panettone to ciasto dla którego, warto trzymać post przed świętami. Jest to ciasto z dodatkiem bakalii i cukru pudru.