żywność w lodówce

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Kulinaria

Jeżeli dbacie o higienę, zdrowie i swoje bezpieczeństwo powinniście również odpowiednio przechowywać swoją żywność. Zmodyfikowanie przechowywania własnej żywności wpłynie na zminimalizowanie wyrzucania resztek z jedzenia. Pomoże również lepiej planować posiłki ze względu na mijanie terminów ważności oraz na zaoszczędzeniu trochę pieniędzy.

Co i Jak?

Przy odpowiednim przechowywaniu produktu należy zwracać szczególną uwagę na miejsce przechowywania, temperaturę przechowywania oraz termin ważności produktu.

Termin ważności

Najważniejsza informacja, która powinna się znajdować na każdym produkcie. Jednak przekroczenie daty przydatności o kilka dni nie powinno nikomu zagrozić. Mimo wszystko trzeba wtedy dokładnie obejrzeć nasz produkt i powąchać. Inna sprawa, jeżeli są to produkty o krótkim terminie ważności typu soki ze świeżych owoców, sery, wędliny, a w szczególności mięso. W tych przypadkach pilnowanie daty przydatności jest bardzo ważne. Co do przygotowanych przez nas dań. Jeżeli takie danie zawiera składniki typu ryba lub śmietana to najlepiej spożyć je w ten sam dzień, najpóźniej następnego dnia. Natomiast gdy twoje danie nie zawiera podanych produktów, to przyjmuje się, że należy spożyć takie danie w ciągu 3 dni.

Przechowywanie w lodówce

Nowsze lodówki posiadają swoje strefy temperatury, które na szczęście często podpisane gdzie co powinno leżeć. Natomiast dla tych, którzy nie mają takiej dogodności lub nigdy nie zwracali na to uwagi, powinni się zainteresować dalszą częścią artykułu. Każda półka w lodówce ma swoje zadanie, jeśli chodzi o przechowywanie żywności. Z reguły na górnych półkach przechowujemy produkty zawierające nabiał lub dobroczynne bakterie. Ze względu na to, że przeważnie na wyższych półkach w lodówce panuje niższa temperatura. Środkowa półka należy do produktów o krótkim terminie ważności np. uszykowane wcześniej danie lub wędliny. Na dolnej półce przechowujemy owoce i warzywa. Drzwi lodówki służą natomiast do przechowywania jajka, przetwory, soki i oleje.

Temperatura i czas, a produkt

Ustawienie odpowiednich temperatur w lodówce należy do bardzo ważnych.

  • Mięso – powinniśmy przechowywać od 0 do 2°C. Jeżeli nie jest to mięso paczkowane, należy je wcześniej przemyć i włożyć do szczelnego pojemnika.
  • Ryby – świeże owoce morza mogą spędzić w lodówce do 2 dni. Natomiast trzeba zwrócić uwagę na to, żeby nie leżały blisko serów oraz by nie nabrały nieprzyjemnego zapachu.
  • Nabiał – nie powinien spędzić w lodówce więcej niż kilka dni. Warto również pamiętać, jeżeli mleko nie jest otwarte, to nie potrzebuje stać w lodówce.
  • Tłuszcze – oleje i oliwy należy przechowywać w temperaturach wahających się między 6, a 7°C. Wtedy takie tłuszcze mogą stać do 3 miesięcy.
  • Produkty zbożowe – przechowujemy w chlebaku bądź w bezpiecznym suchym miejscu. Pieczywo również można zamrozić. W takim stanie wytrzyma kilka miesięcy.
  • Owoce i warzywa – można przechowywać w zamrażalce nawet do roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *