Patelnie żeliwne

Gadżety Kulinaria

Żeliwo to stop odlewniczy składający się z żelaza i węgla. Materiał ten idealnie nadaje się do kuchennego asortymentu. Żeliwo jest materiałem odpornym na ścieranie i bardzo wytrzymałym. Patelnie wyprodukowane z tego stopu długo utrzymują ciepło i powoli je uwalniają.

Zalety

Patelnie żeliwne w opinii publicznej są uznawane niemalże za niezniszczalne dzięki swojej trwałości i odporności na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki swoim właściwością nagrzewają się równomiernie na każdej płaszczyźnie, przez co wasze dania będą równie dobrze wysmażone. Takie patelnie są również dostosowane do każdego rodzaju kuchenki.

Jak korzystać z patelni żeliwnej?

Patelnie żeliwne należy rozgrzewać powoli, w przeciwnym wypadku nasze danie może się przypalić. Należy uważać, by na rozgrzaną patelnie nie kłaść nie do końca zamrożonych produktów, gdyż może to powodować pęknięcia. Nie powinniśmy również smażyć na niej produktów zawierających kwas takich jak pomidory czy sok z cytryny. Może to spowodować usunięcie warstwy ochronnej z patelni. Tyczy się to jednak nowo nabytych patelni. Z czasem patelnia się zakonserwuje i będzie można używać tych składników.

Jak dbać o swoją patelnie żeliwną?

Aby nasza patelnia długo nam służyła, należy wykonać parę kroków przed jej pierwszym użyciem. Należy przepłukać ją ciepłą wodą. Użycie płynów czyszczących może uszkodzić powłokę chroniącą rondel. Następnie wysmarowanie całej powierzchni patelni olejem za pomocą ręcznika papierowego, kolejnym krokiem będzie umieszczenie tak przygotowanej patelni do piekarnika dnem do góry, tak aby olej mógł swobodnie ściekać po brzegach. Aby zapobiec pobrudzeniu całego piekarnika, można podłożyć pod patelnie folię aluminiową. Takową czynność wykonujemy przez godzinę. Jeżeli po całym zabiegu nasze składniki dalej będą przywierać do patelni, należy powtórzyć czynność drugi raz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *